Een compliment voor Jan Krol
SleenWeb - 28 februari 2010

De verbazing was groot toen twee redactieleden van Sleen.nu bij plaatsgenoot Jan Krol op de stoep stonden om hem een taart aan te bieden met de complimenten van z'n echtgenote Trijnie. Dit naar aanleiding van de oproep op sleen.nu in verband met de Nationale Complimentendag op 1 maart (vandaag).

Compliment
Iedereen verdient wel eens een compliment, maar spreken we dit ook wel eens uit? Heel veel dingen lijken zo vanzelfsprekend. Toch is het goed om mensen om je heen eens de complimenteren. Dat geeft een gevoel van voldoening en motiveert ook weer om door te gaan waar men zoal mee bezig is.

Na de oproep op Sleen.nu om mensen te nomineren rolde de aanmelding van Trijnie Krol eruit. Zij vond dat haar echtgenoot Jan dubbel en dwars een compliment verdiende. Trijnie lijdt al jaren aan de ziekte Parkinson. Een ziekte die haar in de loop der tijd, en zeker ook nu, steeds meer beperkingen oplegt. Ze is en wordt steeds meer afhankelijk van anderen en met name van Jan. Hij doet dan ook alles wat in zijn vermogen ligt voor haar en zoals Trijnie zelf zegt: "Zonder Jan kan ik niet meer zelfstandig wonen".
Daarbij komt dat hij momenteel ook nog extra zorg draagt voor z'n 93- jarige dementerende vader. Vader Krol woont nog zelfstandig in Diever, waar Jan hem zeker drie keer per week opzoekt en het nodige voor hem doet. De tuin, de papieren rompslomp en ga zo maar door.

Op bezoek bij de familie Krol:

Voor de redactie reden genoeg om Jan in het zonnetje te zetten, of beter gezegd, te verrassen met een grote taart. Afgelopen weekend overhandigde hoofdredacteur Marco Beuker (de totaal overdonderde) Jan Krol een heerlijke taart.

   

Taart van Toen:
De redactie had voor deze actie Marjolein Kleine uit Sleen (van Taart van Toen) benaderd. Marjolein vond dit zo'n leuk idee dat ze afgelopen zaterdag speciaal hiervoor een heerlijke chocolade roomtaart maakte en deze beschikbaar stelde. Bij de familie Krol aangekomen was Jan helemaal overrompeld. "Dit is voor mij een totale verrassing" zo liet hij weten.

Jan Krol: Ik dacht wat gaat me nu gebeuren, twee heren van SleenWeb, maar wat komen die nu nog doen en dan die grote doos. Wat is dit allemaal, waar heb ik dit aan verdiend en wie heeft dit allemaal zo geregeld?

In de huiskamer werd hem dat door Marco Beuker allemaal duidelijk gemaakt. Zijn eigen vrouw Trijnie zat erachter en het helemaal terecht vond om Jan hiervoor aan te merken. Dat het allemaal best zwaar is, maar dat hij het toch gewoon allemaal doet. "Dit verdient zeker een compliment", aldus Marco.

Trijnie en ook haar dochter Annerie (hier met haar dochter Shamaya) genoten zichtbaar van alle commotie. Annerie vond het geweldig dat haar vader dit compliment kreeg. "Ik vind het super, zo liet ze ons weten. Wij zitten altijd ver weg (Amsterdam) en kunnen niet altijd hier zijn, maar pa doet echt alles voor haar en dan dit als waardering. Ja, helemaal goed".

Naast de taart kreeg Jan ook nog een hiervoor speciale Award uitgereikt.

Die is pas officieel als hij ondertekend is door de aanbieder, Trijnie dus.

Optimistisch
Voor degene die Jan en Trijnie kennen, komen ze ondanks haar grote handicap toch altijd positief over. Jan is altijd bezig, zowel thuis als ook in het maatschappelijk gebeuren. Eerder organiseerde hij altijd de streekmarkten. Nu helpt hij vaak met het organiseren van Wielerrondes. Ook speelt hij nog toneel en maandelijks bezorgt hij de Slener Toren. Eerder ondernam hij ook nog verre reizen op de fiets, naar o.a. Rusland, TsjechiŽ, Polen. Die grote reizen doet hij nu niet zo snel, om toch, indien nodig, zo snel mogelijk weer thuis te kunnen zijn.

Toch is hij altijd opgewekt ondanks de vele zorgen. "Gelukkig zijn er best veel voorzieningen, maar de rompslomp om alles voor elkaar te krijgen, dat kost me ook zoveel extra energie",  aldus Jan. "Maar ja, dat hoort er allemaal bij".

"Het is toch wel een beetje de buitenkant", zo voegt Trijnie nog toe. "Ik, maar ook zeker Jan maakt zich onbewust toch veel zorgen, ook over de toekomst, en dat proberen we toch wat weg te drukken door van alles te ondernemen. We gaan graag samen op reis bijvoorbeeld naar vrienden ver weg. Dat neemt de zorgen toch wel wat weg. En om me wat meer mobiel te maken komt er binnenkort een scootmobiel, zodat ik, als ik dat wil, toch zelf weg kan komen .

Ook Trijnie is altijd erg actief en ook creatief. Ze schildert, maakt gedichten en weet ondanks haar handicap zelf ook veel klusjes in huis te klaren.

Meer over werk van Trijnie en over de familie Krol, op haar website.

Toevallig is dat Trijnie op de Nationale Complimentendag, dus vandaag 1 maart, jarig is!
Namens het team van SleenWeb: van harte gefeliciteerd!

We bedanken natuurlijk Marjolein voor haar spontane medewerking.

Verslaggevers: Marco Beuker / Hille Douma